Blomkålsrisotto med skogssvamp, rostade rotfrukter & salsa verde

Sugen på nåt nytt och gott att laga till helgen? Prova en risotto gjord på blomkålsris! Vår matkreatör Louise Bondebjer har skapat en symfoni av höstens smaker, med smörstekt skogssvamp, pecorino, ugnsrostade rotfrukter och en salsa med örter och kapris.

Blomkålsrisotto med skogssvamp, rostade rotfrukter & salsa verde

Ingredienser:

Port 4-5

Blomkålsrisotto

2 ½ dl grädde + ½ dl vatten
3 msk smör
½ buljongtärning
500 gram Dole Blomkålsris
250 gram skogschampinjoner
3 msk smör
150 gram pecorino, grovriven

Rostade rotfrukter

2 palsternackor
3 rödbetor
400 gram rotselleri
5 msk olivolja
flingsalt
4 msk pumpakärnor

Salsa verde

1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
1 ½ dl bladpersilja, grovhackad
1 dl kapris
½ msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
3 msk olja
½ tsk salt

Topping

färsk timjan
grovriven pecorino

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja med rotfrukterna. Skala palsternacka, rödbetor och rotselleri, skär i stora bitar. Lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja, strö över flingsalt och pumpakärnor. Ugnsrosta i ca 30 min tills de fått fin färg.
  3. Under tiden gör du salsa verde och blomkålsrisotto. Salsa verde: Skala vitlöksklyftan och repa bladen från basilikan. Mixa tillsammans med alla övriga ingredienser i matberedaren till önskad konsistens. Smaka av och häll ner i en skål.
  4. Blomkålsrisotto: Ta fram en kastrull och låt grädde, buljongtärning och smör puttra ihop några minuter. Tillsätt blomkålsriset och rör om, låt puttra ihop i 10-15 min. Blanda ner det mesta av pecorinon, lite kan sparas som topping vid servering. Smaka av med salt och peppar och låt puttra på spisen tills grädden kokat in. Önskas lösare risotto kan lite vatten tillsättas.
  5. Värm en stekpanna med smör och stek den delade skogssvampen i några minuter så den mjuknat något.
  6. Vid servering: Lägg upp blomkålsrisotton i djupa skålar, toppa med smörstekt skogssvamp och servera salsa verde och rostade rotfrukter bredvid.