Wintercrisp

En härlig sallad med bland annat grönkål, sötpotatis och en fräsch citrus- och ingefärsvinaigrette.

Wintercrisp

Ingredienser:

4 port

Sallad

  • ca 30 gram röd mangold
  • ca 30 gram rucola
  • ca 175 gram grönkål
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • flingsalt/svartpeppar
  • 2 äpplen, gärna Ingrid Marie, i tärningar
  • 220 gram sötpotatis i skivor (pensla med olivolja, ca 2 kvistar färsk rosmarin)
  • ca 10 st stora kapris
  • ca 120 gram gröna linser (färdigkokta)
  • 40 gram cashewnötter
  • ca 1 dl pumpakärnor, rostade

Citrus- & ingefärsvinaigrette

  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk flytande honung
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 1 dl god olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk färsk ingefära, finriven
  • flingsalt/svartpeppar

Syltad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 dl råsocker strö
  • 3 dl vatten
  • 4 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad

 

Så här gör du:

Förbered gärna vinaigretten och den syltade rödlöken dagen innan.

 

Sallad

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta sötpotatisen och skär den i centimeterbreda skivor och lägg på bakplåtspapper.
  3. Pensla med olivolja och strö färsk rosmarin och flingsalt över.
  4. Rosta i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter tills skivorna fått fin färg. Låt svalna.
  5. Bryt grönkålsbladen i mindre bitar, till önskad storlek, ta bort stjälken.
  6. Lägg grönkålsbladen i en skål och massera mjuk tillsammans med olivolja, äppelcidervinäger, flingsalt & peppar.

 

Citrus- & ingefärsvinaigrette

Klicka senap och honung i en skål tillsammans med citronskal och -saft. Rör om och tillsätt olivolja droppvis, sedan vitlök och ingefära. Smaka av med salt och peppar.

 

Syltad rödlök

  1. Skala och skiva rödlöken tunt, gärna på mandolin.
  2. Blanda ättiksprit, råsocker och vatten i en kastrull, tillsätt svartpepparkorn och lagerblad.
  3. Låt koka ihop någon minut tills sockret löser sig.
  4. Lägg i rödlökskivorna och låt stå i minst en timme innan servering.
  5. Förvara i kylskåp i glasburk med lock.

 

Vid servering:

  1. Blanda den masserade grönkålssalladen med äppeltärningarna och lägg på tallrikar.
  2. Lägg sedan upp rucola, röda mangoldskott, gröna linser, stora kapris och den ugnstekta sötpotatisen.
  3. Toppa med cashewnötter, rostade pumpakärnor, syrad rödlök, flingsalt samt generöst med den goda vinaigretten.

 

Salladen är skapad med inspirtaion från Doles salladsguide:

  • Basen: Röd mangold, grönkål, rucola.
  • Krispigt: Äppeltärningar, pumpafrö.
  • Mjukt: Ugnsbakad sötpotatis i slantar/skivor.
  • Oväntat: Syrad rödlök, stora kaprisar.
  • Protein: Gröna linser, cashewnötter.
  • Dressing: Citrus- & ingefärsvinaigrette, flingsalt/svartpeppar