Vår guide till den perfekta salladen

Att göra en sallad är ingen konst, men med några enkla trix kan du lyfta upplevelsen till en helt ny nivå. Med vår guide blir det lättare att hitta rätt balans mellan olika smaker och konsistenser.

Salladsscehma steg 1 Basen1. Basen

Välj en eller flera salladssorter som du gillar och tycker passar för ändamålet. Olika sallader har olika smak, olika textur och ger olika mycket volym i din sallad. Mâche till exempel, med sin milda, lite nötaktiga smak och fina rosettformade blad, funkar ofta fint solo. Rosé däremot, har en tydlig beska som mår bra av att mixas med andra blad. Försök att få med många olika färger, så får du en både vackrare och mer näringsrik sallad.

 

 

 

 


Salladsscehma steg 22. Något krispigt

Lägg till något krispigt eller knaprigt som ger salladen ett härligt tuggmotstånd. Det kan vara gurka, äpple, granatäpplekärnor, strimlade sockerärtor, tunt skivad blomkål eller rivna morötter. Att toppa salladen med olika fröer är både gott och nyttigt. Eller gör egna krutonger av bröd som blivit lite torrt. Kolla långt in i kylskåp och skafferi, så kan salladen dessutom hjälpa till att minska matsvinnet!

 

 

 

 

 


Salladsscehma steg 33. Något mjukt

Efter att ha valt salladssort och lagt till något krispigt, är det nu dags att tänka i andra banor. Låt det krispiga möta något mjukt och krämigt. Det kan vara ost, till exempel mozzarella eller feta, tomater eller avokado. Även rotsaker, paprika eller lök som rostats i ugnen och blivit mjuka ger fin konsistens.

 

 

 

 

 


 Salladsscehma steg 4 Något oväntat4. Något oväntat

Att bjuda smaklökarna på en liten överraskning är ett bra knep om du vill skapa en sallad utöver det vanliga. På sommaren är det härligt att blanda ner jordgubbar, melon eller nektariner. Torkad frukt, t ex tranbär eller aprikoser, är andra inslag som ger salladen en annorlunda karaktär. Prova picklad lök och grönsaker för lite extra syrlighet. Med färska örter som mynta eller koriander kan du enkelt ge salladen en helt annan smak.

 

 

 

 

 


Salladsscehma steg 5 Protein5. Protein

Vill du ha en mer mättande sallad så lägger du till en proteinrik ingrediens. Det kan vara något helt vegetariskt som quinoa, bönor av olika slag, kikärtor eller nötter. Ägg är gott, både kalla halvor och pocherat i en ljummen sallad. Tonfisk är en salladsfavorit, liksom räkor. Grillad lax, gärna med sparris och en fruktig salsa. Och kyckling såklart – det är inte mycket som slår en klassisk Caesar! 

 

 

 

 


Salladsscehma steg 6 Dressing6. Dressing

Det är dressingen som får alla delar att hänga ihop till en genomtänkt helhet. Har du många smakrika och matiga ingredienser i salladen kanske det räcker att droppa över en smaksatt olivolja eller pressad citron. Ibland passar en krämig dressing med mycket smak bättre, kanske med dijonsenap och honung, eller pesto blandad med lite crème fraiche.